Utbildningar Segelflyg

Segelflyget i Ljungbyhed erbjuder utbildningar för piloter på alla nivåer:

Grundutbildning för segelflygcertifikat, SPL.

Sträckflygning - Lär dig flyga långt och snabbt utan motor.

Avancerad flygning - Lär dig flyga avancerat med ett segelflygplan.

Instrumentflygning - Lär dig flyga i moln.

Segelflygcertifikat, SPL:

Utbildningen går att påbörja när som helst under året. Du genomför utbildningen i din egen takt men en hög närvaro gör det lättare att tillgodogöra sig den på bästa sätt. Teori läser du oftast tillsammans med flyglärare under vinterhalvåret och den avslutas med en examination. För att erhålla ett segelflygcertifikat måste du också läsa kursen flygradiotelefoni. När all utbildning är klar gör du en uppflygning tillsammans med din flyglärare.

För att få påbörja utbildningen måste du ha fyllt 14 år. Certifikat kan du tidigast få när du fyllt 16 år och är du under 18 år måste du ha målsmans godkännande.

Flygutbildningen till Segelflygcertifikat

Flygutbildningen består av 57 övningar förlagda på minst 45 starter fördelade i tre etapper:

Etapp 1: Grundläggande flygutbildning som avslutas med din första ensamflygning.

Etapp 2: Ensamflygningar varvas med flygningar med lärare, termikflygning mm.

Etapp 3: Flygträning inför certifikat, spinn, termikflygning, utelandning mm.

Flygradiocertifikat:

I kursen lär du dig att på ett korrekt sätt prata med flygledare och andra flygplan. Utbildningen för flygradiocertifikat är fristående och genomförs lektionsvis på flygklubben under några kvällar på vinterhalvåret. Flygradiocertifikatet är detsamma för alla som flyger, så utbildningen genomförs tillsammans med elever som läser till motorflyg- eller ultralättcertifikat.

Medical:

För att få flyga ensam och även till slut erhålla ett segelflygcertifikat, måste du göra en läkarundersökning hos en flygläkare. Detta behöver du göra under etapp 1 i flygutbildningen. Här hittar du flygläkare: transportstyrelsen

Total kostnad:

Utbildning till Segelflygcertifikat (SPL), inklusive flygradiocertifikat och läkarundersökning (Medical) kostar uppskattningsvis 30.000-35.000 kr. Detta beror mycket på din närvaro och hur många starter som krävs för att klara utbildningens alla 57 övningar. Flygutbildningen faktureras månadsvis i efterhand utifrån hur många starter som gjorts under perioden.

AVA och IMC

När dina flygkunskaper börjar “sätta sig” och din erfarenhet ökar kan du fortsätta att utbilda dig i såväl sträckflygning som avancerad flygning och instrumentflygning.

Kontaktpersoner:

Skolchef: Ulf Persson Tel: 0707-65 22 65 e-post: ulf.pe8@outlook.com

Ordförande: Henric Mårtensson Tel 0709-36 91 13 e-post: segelflyget@ljungbyhedsflygklubb.se

Du är alltid välkommen till flygklubben och prata med någon av våra erfarna instruktörer eller bara för att ta en kopp kaffe och prata flyg. Vi finns på plats i princip varje helg, året runt.